Traag Internet? Hier Een Checklist

Deze checklist beschrijft de veelvoorkomende problemen van traag internet. Een trage internet verbinding kan de volgende oorzaken hebben: computer/laptop problemen, Router configuratie problemen, Slechte WiFi connectie, of andere technische problemen aan je thuis netwerk. Volg deze stappen om erachter te komen wat het probleem is.

1. Breedband Router Instellingen

Als het middelpunt van je netwerk de router, kan dit de oorzaak zijn voor een langzame internet verbinding. Het kan een configuratie fout bevatten of kan defect zijn. Om erachter te komen of de router de oorzaak is, kun je proberen om de PC of Laptop rechtstreeks op de modem aan te sluiten. Op http://www.speedtest.nl kun je de verbinding testen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je dit ook doet voordat je rechtstreeks op de modem zit zodat je het kunt vergelijken.

Mocht de router het probleem zijn dan kun je proberen hem te resetten. Zoek eerst de handleiding erbij voor tekst en uitleg. Kun je de handleiding niet vinden dan kun je deze meestal downloaden bij het desbetreffende merk van de router. Op typenummer kun je meestal zoeken op de website.

 

2. Slecht Wifi Signaal

Slechte draadloze connecties kunnen internet vertragen door interferentie. De computer moet steeds het signaal opnieuw verzenden om antwoord van de WiFi router te ontvangen. Muren, kabels, huishoudelijke apparaten en zelfs apparatuur van de buren kunnen het signaal verstoren. Probeer de router te verzetten of de antennes anders te positioneren, ook al gaat het om centimeters. Wat ook kan helpen is om het WiFi kanaal te veranderen, beste keus is 6 of 11.

 

3. Internet Wormen

Een Internet worm is kwaadaardige software dat zich verspreid via computer netwerken. Als andere computers geïnfecteerd raken door een internet worm, kan het beginnen met verzenden en ontvangen van data over internet zonder dat je het weet. Dit zal resulteren in een langzame internet connectie. Scan je computer op virussen en malware. Hier een tool waarmee je gratis kunt scannen.

 

4. Programma’s in de Achtergrond

Sommige programma’s die je geinstalleerd hebt draaien op de achtergrond. Deze programma’s kunnen stilletjes bandbreedte gebruiken. In tegenstelling tot wormen zijn deze programma’s ontwikkeld iets nuttigs te doen.
Peer 2 Peer programma’s (Veel voorkomend zijn torrent programma’s) kunnen soms zwaar gebruik maken van uw internet verbinding. Het is makkelijk om dit soort programma’s te vergeten. Controleer dus of je misschien nog iets open hebt staan.

 

5. Defect Netwerk Apparatuur

Als routers, modems of kabels een fout bevat dan zal dit waarschijnlijk resulteren in een slechte verbinding. Om deze problemen op te lossen probeer tijdelijk te herschikken, opnieuw te configureren en kabels te vervangen.
Zo kun je erachter komen waar het probleem ligt en het specifieke element te vervangen of er uit te laten.

 

6. Internet Provider Problemen

De echte snelheid zal uiteindelijk af hangen van je internet leverancier. Je leverancier kan een verandering aangebracht hebben of heeft misschien wel last van technische problemen. Heb je een vermoeden dat het de internet leverancier is aarzel dan niet om te bellen.