10 Tips Voor Een Snellere Computer

Computer Traag? Tip 1: Repareer foutmeldingen

Computer foutmeldingen zijn vaak verwarrend en niet bruikbaar, maar als je ze negeert kan het zijn dat je computer langzaam wordt. Een foutmelding verteld je dat er iets fout is. Als je niet de tijd neemt om uit te zoeken wat het probleem is, zul je waarschijnlijk in een later stadia meer tijd besteden om het probleem te achterhalen.

Te vaak wordt ik gebeld door een gefrustreerde computer gebruiker die klaagt over een trage computer waar foutmeldingen weken en soms maanden zijn genegeerd. Dit had voorkomen kunnen worden door dit bijtijds te repareren.

Als je wilt voorkomen dat je computer traag wordt, zorg er dan voor dat je foutmeldingen direct repareert.

 

Computer Traag? Tip 2: Verwijder Ongewenste Programma’s

In de praktijk moeten geinstalleerde programma’s geen invloed hebben op de computer, behalve dat ze een beetje ruimte op je harde schijf in beslag nemen. Maar te vaak worden er extra functies geïnstalleerd die de computer vertragen.

Als voorbeeld, sommige programma’s installeren kleine programma’s die automatisch opstarten als de computer opstart. Ieder programma die mee opstart neemt een klein beetje geheugen en rekenkracht in beslag. Dit kan de computer aanzienlijk vertragen.

Een paar programma’s die mee opstarten zullen de computer niet heel erg vertragen maar wat als het er tientallen zijn? Deze ongebruikte programma’s zullen de bronnen van je computer aantasten en je computer vertragen.

De oplossing is simpel, verwijder alle programma’s die je niet gebruikt. Ga naar het Configuratiescherm, open Programma’s/Software, Klik op de programma’s die je niet gebruikt en klik verwijderen.

 

Computer Traag? Tip 3: Defragment

Microsoft ontwikkelde Windows ongeveer 20 jaar geleden op computers zo langzaam dat het moeilijk voor te stellen is. De eerste computer dat Windows draaide had een 11MHz processor.

Deze oude computers hadden alle hulp nodig die ze konden krijgen, dus Microsoft ontwikkelde Windows om bestanden zo snel mogelijk op te slaan. Het opslaan van bestanden ging ook snel omdat bestanden in verschillende kleinere stukjes werden opgeslagen.

Deze kleinen stukjes noemen ze fragmenten, het lezen van fragmenten kost meer tijd. Dus Microsoft ontwikkelde een de-fragmentatie programma om deze fragmenten bij elkaar te zetten. Gebruik een defragmentatie tool minstens eens in de 2-3 maanden op een actieve computer.

 

Computer Traag? Tip 4: Een Beter Anti-Virus Programma

Veel laptops en computers worden traag wanneer ze een Anti-Virus programma installeren. Het zandlopertje is dan vaker in beeld dan gewenst.

Ieder Anti-Virus programma zal je computer vertragen, maar de betere Anti-Virus programma’s zullen dit minder doen omdat ze beter geoptimaliseerd zijn. Als je niet blij bent met je huidige Anti-Virus programma zorg er dan voor dat je hem verwijderd en een andere installeert. Kijk voor alternatieven. Hier een aantal voorbeelden: Microsoft Security Essensials, Avast Anti-Virus, Free AVG.

 

Computer Traag? Tip 5: Het Register Opschonen

Je houd waarschijnlijk al je papieren bij elkaar in een kast en mappen. Als je iets opzoekt haal je dingen eruit en probeert het weer te rangschikken op een betere plek of stopt het weer op een plek terug.

Windows doet hetzelfde alleen heeft een register in plaats van een kast met mappen.

Het probleem is alleen dat de Windows register het honderd tot duizenden keren per dag doet. Stel je voor hoeveel tijd het kost om door de oude mappen en verwijzingen heen te moeten komen. Je zult waarschijnlijk hier veel van weggooien.
Zorg ervoor dat je oude register sleutels en verwijzingen verwijderd met een programma. Deze zijn er genoeg.

 

Computer Traag? Tip 6: Controleer de Harde Schijf

Reparateurs houden ervan om te zeggen dat de bewegende delen falen, en geen enkel deel van de computer beweegt meer dan de harde schijf (HDD).

Je harde schijf zal kapotgaan, en dat doet het waarschijnlijk eerder dan verwacht. Maar voordat het kapot gaat zal het eerst vertragen, het zal fysiek vertragen. De interne disk zal stoppen met snel draaien.inning as fast.

De harde schijf zal geleidelijk langzamer draaien, je zult het in het begin misschien niet eens merken, maar na verloop van tijd zal je computer langer bezig zijn met opstarten, bestanden openen en bestanden opslaan.

Je kunt software installeren die de staat van je harde schijf kan controleren. Bijvoorbeeld DiskCheckup van Passmark.com.

 

Computer Traag? Tip 7: Scan Voor Defect RAM

Het gedeelte van de computer wat defect kan zijn zonder dat je het merkt is het computer geheugen (RAM – Random Access Memory) Je computer kan herstellen van RAM fouten, alleen herstellen van deze fouten kost tijd. Hoe langer je wacht des te langer het iedere keer duurt om te herstellen.

uiteindelijk, als het interne geheugen defect is, zullen programma’s crashen met vreemde foutmeldingen of je computer zal zelfs niet meer opstarten.

Een simpel gratis programma zoals memtest86 zal controleren of het geheugen in orde is. Mocht het niet het geval zijn, laat dan zo snel mogelijk de defecte RAM module vervangen.

 

Computer Traag? Tip 8: Controleer De Kabels

Steeds meer mensen gebruiken extern apparatuur, bijvoorbeeld een externe harde schijf, muziek spelers en camera’s.

Als je data kopiëerd naar of van deze apparaten, zorg er dan voor dat de kabels er goed inzitten. Zowel bij het apparaat en de computer. Als deze kabels niet goed zitten kan het zijn dat niet alles verzonden wordt. Dit kan ervoor zorgen dat misschien niet alleen het kopiëren langzaam wordt maar ook de computer.

Zorg er dus voor dat je regelmatig controleert of alle kabels goed zijn aangesloten.

 

Computer Traag? Tip 9: Maak De Binnenkant Van de Computer Schoon

Wist je dat elektriciteit verder over koud metaal reist dan over heet metaal? Dit is belangrijk omdat je computer processing unit (CPU) “Processor” miljoenen kleine elektriciteit pulsen geeft om alle berekeningen te doen.

(Een Hertz (Hz) is 1000 computer proces operaties in een seconde. Een gigahertz is 1000 Hertz in andere woorden 1.000.000 operaties per seconden. Een quad-core CPU van 1.6 GHz kan dus 4 keer 1.6 keer 1000 keer 1000 operaties doen. Dat is 6.4 miljoen operaties per seconden doen.)

Als je CPU heet wordt, dan doet de computer er langer over om informatie te verwerken en als het te heet wordt dan kan hij het helemaal niet meer.

Kleine deeltjes van stof komen in je computer terecht iedere dag, en dat bouwt zich op. Vaak komt het in de ventilators die ervoor moeten zorgen dat je computer op temperatuur blijft. Dit zorgt ervoor dat je computer heter wordt dan het moet zijn. Als je ervoor wilt zorgen dat je computer snel blijft, zorg er dan voor dat je 1 keer in de 3 maanden de binnenkant van je computer reinigt. In computer winkels kun je spuitbussen kopen met gecomprimeerd lucht om stof uit ventilators te blazen.

Zorg ervoor dat dit uitermate veilig gebeurd, dus zonder stroom op je computer en altijd in een droge omgeving. Indien te ingewikkeld raadpleeg een professioneel iemand.

 

Computer Traag? Tip 10: Gebruik Je Verstand

De simpelste onderhoud die je kunt doen is opletten. Behandel je computer als een auto. Hoor je een vreemd geluid, wordt hij warmer dan normaal of merk je een ander gedrag. Het zijn allemaal dingen die je met opletten kunt opmerken. Onthoud dat problemen meestal in een vroeg stadium makkelijk op te lossen zijn dan in een laat stadium.

Niet geïnteresseerd om alles zelf te doen? Welke tool moet ik gebruiken? Wij hebben het onderzocht voor u. Klik hier